header kep

Ajánlatkérés

Mi is az a hőszigetelő vakolat? – I. rész

Egy épület hőszigetelésének hatékonysága nagyon sok mindentől függ. Mértékét befolyásolja többek között a szigeteléshez használt alapanyag típusa, annak vastagsága, és természetesen a kivitelezés minősége is. A kívülről rögzített hőszigetelés teljesítményének fokozására, illetve annak kiegészítésére azonban kiváló megoldást tud nyújtani az úgynevezett hőszigetelő vakolat.

 

A hőszigetelő vakolat önmagában ugyan nem elegendő egy épület korszerű hőszigetelésére, viszont nagy mértékben képes csökkenteni az egyrétegű falaknál jellemző hőhidasságot, valamint az abból eredő szigetelési problémákat. Ez a vakolattípus látszólag nem tér el a normál vakolattól, azonban más alapanyagokból tevődik össze. A speciális adalékanyagoknak (például perlitnek) köszönhetően, ez a fajta vakolat segít a hőt jobban megtartani a falakon belül, ezzel növelve a szigetelés összhatékonyságát.

A polisztirolból és kőzetgyapotból készült táblás hőszigetelő rendszerek rögzítésekor szinte elkerülhetetlenek a folytonossági hibák, melyek végső soron viszont sokat tudnak rontani a falak hőátbocsátási adottságán. Mindez kiküszöbölhető, illetve a hőszigetelés egyúttal még eredményesebbé tehető, amennyiben a táblás szigetelőrendszert hőszigetelő vakolattal zárjuk le. Ez sokkal szorosabban tapad a falhoz és a szigetelőlapokhoz, mint a hagyományos vakolattípusok, melyből adódóan nem lesz légrés a falazaton.

Szakszerű kivitelezéssel hőszigetelő vakolatból több réteget is fel lehet hordani. Tökéletesen homogén felületet képezhető vele, mely törések nélkül tud csatlakozni a födémhez, valamint az ablakkávához egyaránt. A hőhidasságot eredményező folytonossági hiányokkal így nem kell számolni, ezzel nagyban növelve az épület szigetelésének hatékonyságát.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!