header kep

Ajánlatkérés

Mi is az a hőszigetelő vakolat? – II. rész

A speciális adalékanyagokat (mint például perlitet) tartalmazó hőszigetelő vakolat jelentősebb mértékben képes növelni az adott épület szigetelésének összhatékonyságát, mivel hozzájárul a hő falakon belül tartásához. Ebből adódóan segít a belterület optimális hőmérsékletének fenntartásához, mivel alkalmazásával nyáron kevésbé fog beáramlani a meleg kintről, télen pedig kevésbé szökik majd ki a meleg bentről.

 

A hagyományos vakolattípusoknál sokkal jobban képes a falakhoz vagy az azokra rögzített szigetelőlapokhoz tapadni, így végső soron hőszigetelő vakolatréteg felhordásával nem marad majd légrés. Leggyakrabban tehát hőhidas falak, valamint a temperált hőmérsékletű terek felőli falak esetében érdemes alkalmazni. Rengeteg pozitívuma és folyamatos fejlődése ellenére hőszigetelő képesség tekintetében még nem képes felváltani a kőzetgyapot vagy polisztirol lemezekből készített szigeteléseket. Ezen szigetelőrendszerek kiegészítő, illetve hatékonyságukat fokozó funkciója miatt kerül hasznosításra egyre gyakrabban.

Természetesen hőszigetelő vakolatból is rengetegfélét lehet már kapni, így a kívánt hatás eléréséhez törekedni kell a jó minőségű termék kiválasztására. Ez persze szinte minden típusú építőanyagnál fontos, de a hőszigetelő vakolatnál különösképp, hiszen a szigetelés minősége jelentősebb hatással bír otthonunk komfortjára, illetve az elkövetkezendő évek, évtizedek fűtési-hűtési költségeit is befolyásolja.

Amennyiben például nem elég jó a kiválasztott hőszigetelő vakolat páraáteresztő képessége, nem tud elég erősen és egyöntetűen tapadni a falakhoz, akkor azok idővel elkezdhetnek vizesedni. Ennek következtében a kritikusabb pontoknál hamarosan megjelenik majd a penész, melyet különféle penészirtó szerekkel ugyan kezelhetünk, de ezzel folyamatosan együtt élni roppant kellemetlen, továbbá egészségre káros hatású is egyben. Mindezekből adódóan érdemes egy megbízható szakember segítségét kérni vásárláskor, kerülni a gyenge minőségű, ismeretlen produktumokat. Ajánlatos olyat beszerezni, amiről ismerőseinktől vagy szakembertől tudjuk, hogy valóban be tudja váltani a hozzá fűzött reményeket.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!