header kep

Ajánlatkérés

A hőszigetelés előnyei – II. rész

A világ energiaszükségletének jelentős részét kielégítő és korlátozott erőforrásokkal rendelkező fosszilis tüzelőanyagok, például a kőolaj és a földgáz tartalékai manapság egyre gyorsabb ütemben fogynak. A világban, ahol az erőforrások fokozatosan csökkennek, bár az energiaigény folyamatosan növekszik, a hatékony energiafelhasználás érdekében számos programot alkalmaznak. A hőszigetelés az energiatakarékosság egyik legsikeresebb eszközeként kerül előtérbe. De vajon milyen előnyei vannak még az energiahatékonyság tematikáján kívül?
 
Energiahatékonyság hőszigeteléssel

Az épületek hőveszteségének 50 százaléka a külső falakon, 20 százaléka a tetőn, 20 százaléka az ablakokon és az ajtókon, 10 százaléka pedig a pince- és alapzatfalakon keresztül jelentkezik. Az épület hőszigetelésével elért energiamegtakarítás 50 százalékkal csökkenti hő- és villamosenergia-költségeit, és hatékonyabb energia- és természeti erőforrás-felhasználást biztosít.

Erősebb és tartósabb épületek

A hőszigetelés csökkenti a hőmozgást és a páralecsapódást. Ezért megakadályozza a páratartalmat, a penészedést, a fagyást, ezáltal az épületben esetlegesen jelentkező deformációt, illetve a vasalkatrészek korrózió miatti gyengülését, így segíti az épület eredeti állagának megőrzését. A hőszigetelésnek köszönhetően az épület élettartama meghosszabbodik és tartósabb lesz, ami szintén hozzájárul a gazdaságosság kérdésköréhez.

Pozitív hatás az emberi egészségre

A belső terek közötti homogén hőeloszlás megfelelő hőszigeteléssel növeli a lakóterek kényelmét. Ezen kívül az épületen kívüli hőszigetelés pozitívan járul hozzá az emberi egészséghez azáltal, hogy megakadályozza az olyan tényezőket, mint a páratartalom, a penész, a gomba, a nedvesség, a por, a zaj és a légszennyezés, amelyek negatív hatással lehetnek az emberi egészségre.

Környezet és ökológiai egyensúly

A hőszigetelő alkalmazások segítik az ökológiai egyensúly védelmét: a hőszigetelt épületek fűtéséhez, hűtéséhez minimális energiafelhasználás szükséges, így a fosszilis tüzelőanyagok, például a szén és a földgáz fogyasztása szintén minimálisra redukálható. Ennek következtében a szén-dioxid, kén-dioxid és egyéb káros üvegházhatású gázok légkörbe kerülése minimálisra csökkenthető, és az ökológiai egyensúlyra gyakorolt negatív hatás is mérséklődik. A megfelelő hőszigetelés az egyik legfontosabb intézkedés a globális felmelegedés és a klímaváltozás megelőzésére.

Vissza
Váltás teljes nézetre!