header kep

Ajánlatkérés

Miért fontos a tetőfelújítás? – I. rész

A tetőszerkezet teljes vagy részleges felújításától sokan tartanak, mondván túlságosan sokba kerül, ráadásul nem kis felfordulással jár együtt. Ez legfeljebb csak részben igaz, miközben arról nem érdemes megfeledkezni, hogy a tető mind biztonsági, mind szigetelési, mind esztétikai, mind funkcionális feladatokat is betölt. Vagyis ha meggyengül az állapota, hogyha érzékelhetően javításra, adott esetben cserére szorul, akkor az nem olyasvalami, ami halogatható, ami elodázható. Pontosabban ez az út is járható, viszont a negatív következmények sora elkerülhetetlenné válik.
 
Kizárólag akkor jöhet szóba a csere, ha nagy a baj?

Nem, sőt az is előfordulhat, hogy alapvetően nincsen konkrét probléma a jelenlegi rendszerrel, viszont az energiatakarékosság jegyében mégis a felújítás a legjobb választás, s egyben a leginkább megtérülő stratégia. Tény és való, hogy a régebbi szerkezetek a mai előírásoknak, elvárásoknak nem igazán felelnek már meg, különösen, ha az energiafelhasználással szorosan összefüggő gazdaságossági elveket vesszük górcső alá.

Mire is képes a tető?

Kevesen gondolnak bele abba, hogy a tető a ház azon része, ami egy az egyben ki van téve az időjárási viszontagságoknak. Nincs védelem, ami tompítaná a rá zúduló eső erejét, vagy éppen a széllöketek kérlelhetetlen vadságát, de a nyári, perzselő napsugarak is hasonlóan komoly kihívást jelenthetnek, pláne ha még az UV-sugárzást is megemlítjük. A tető mindezeket, meg ennél még cifrább meteorológiai állapotokat is elvisel, eltűr, egyúttal megóvja a ház egészét. Vagyis ha a szerkezet nem megfelelő, az egyet jelent a védelmi funkció erőteljes meggyengülésével, ez pedig idővel óhatatlanul a ház többi részének amortizációjához is vezethet. Nyilván az elhasználódás így sem, úgy sem védhető ki, de az idő korántsem mellékes faktor. Márpedig, ha a tető a leggyengébb láncszemmé válik, akkor az idő jelentős mértékben felgyorsul, ez pedig egy cseppet sem pénztárcabarát fejlemény. Többek között ezért is ildomos a tető állapotának rendszeres ellenőriztetésére odafigyelni, és ha kell, akkor a cserére áldozni, mert a megtérülés sokszoros. Vissza
Váltás teljes nézetre!