header kep

Ajánlatkérés

Miért fontos a tetőfelújítás? – II. rész

Az első részben tisztáztuk a tető funkcióját, és azt a tényt, hogy a jó állapota a ház egészére hatást gyakorol. Arra is kitértünk, hogy sok esetben nem a megromló funkcionalitás az, ami cserére sarkalló tény, hanem az energiatakarékossági szempontok érvényesítése, vagyis tulajdonképpen a felújítás. Viszont arról még nem ejtettünk szót, hogy mik azok az árulkodó jelek, amik egyértelműen a cselekvés felé mutatnak.
 
Mikor jön el az idő?

Ezt a kérdést a legnehezebb megválaszolni. Nem azért, mert az okok nem evidensek, hanem mert a legtöbben nagyon nehezen veszik rá magukat, hogy észrevegyék azokat a jeleket, amiket egyébként már mindenki lát. Hogy melyek ezek?

Törött, elmozdult cserepek, meggyengült tartóelemek – ezek azok az indikátorok, amik egyrészt szabad szemmel is pazarul észlelhetőek, másrészt komoly kockázatot jelentenek, ezért a biztonságos környezet megőrzésének céljából a cseréltetés, azaz a szakmai beavatkozás nem várhat magára.
A nem megfelelő hőszigetelés is egy olyan érv, ami teljes egészében a felújítás mellett szól. Hiszen egy jól felszerelt, átgondolt és megtervezett hőszigetelési rendszer jelentősen hozzájárulhat a fűtéssel, hűtéssel, azaz az energiafelhasználással együtt járó költségek mérsékléséhez. Vagyis ilyen módon mindennek tetejében a beruházás idővel borítékolható, hogy sokszorosan megtérül.

Végül a tető értékemelő tulajdonságáról sem célszerű megfeledkezni. Egy esztétikus, erős tető sokat dobhat az ingatlan árán, ami elképzelhető, hogy itt és most nem tűnik annyira fontos következménynek, de egyszer, ha mégis eladásra kerül a sor, a jelentősége felértékelődik.

Mi a helyzet a tetőtér beépítésével?

Ez egy speciális szituáció, amivel manapság egyre többen élnek. Viszont ha ez a döntés születik, akkor nincs mese, a tető feltétlenül felújításra szorul. A szerkezet átnézése, esetleges cseréje, illetve a szigetelés újratervezése nem lehet kérdéses akkor, amikor a tető alatti lakrész kialakítása a cél.
A tetőtérben alkalmazott hőszigetelés specifikus, hiszen lényeges, hogy az a szigetelés fűtött oldalán képes legyen megállítani a meleget, valamint a párát, így megelőzhető a szerkezet károsodása. Vissza
Váltás teljes nézetre!